Zetterström

Några saker att tänka på

Det här dokumentet börjar närma sig sitt slut. Men för att skapa snygga hemsidor behöver man inte bara kunna HTML-kod så därför vill jag ge ytterligare ett par tips för att din hemsida ska bli så bra som möjligt.

Det finns vissa saker som många förväntar sig att hitta på en hemsida och som ofta förekommer. Det är ofta intressant att veta när dokumentet skapats och när det senast uppdaterats. Någonstans i början på sidan bör det stå "Last modified:" eller liknande.

Datum

Det finns ett fåtal personer som till och med anger klockslag för detta, vilket kanske är ganska onödigt stor noggrannhet. Då man skriver datum bör man undvika att bara skriva nummer. Om datumet är den 25 maj 1997 så skriv det; skriv inte 97 05 25 eller liknande eftersom det lätt kan missförstås. I England och USA har man exempelvis ett helt annat system för att skriva datum som siffror. Därför passar det bättre med May 25, 1997.

Meningsfulla länkar

När man skapar länkar bör man använda sig av meningsfulla beskrivningar. Det finns redan alldeles för många "Klicka här"-länkar så bidrag inte till detta mycket irriterande fenomen. Om man kommer till en presentation om dig när man klickar på länken så bör länktexten vara "Presentation om mig själv" istället för "Klicka här så får du se något kul".

En bild säger mer än tusen ord...

... därför tar den också tusen gånger längre tid att ladda.

Det sägs att en bild säger mer än tusen ord och det kan nog vara sant, men många gånger tar det längre tid att ladda in en bild än tusen ord. Man bör därför använda bilder måttligt och se till att de blir så små som möjligt. Exempelvis kan man oftast minska antalet färger från 16,7 miljoner till 256 utan att det märks någon större skillnad. Vilket format man använder för bilden har också stor betydelse. Använd gärna GIF; det är ett trevligt format som inte bara klarar bilder som är "interlaced" utan också genomskinliga sådana. Det är dessutom ett väldigt kompakt format som stöds av de flesta webläsare, precis som JPEG som är känt för att vara väldigt kompakt. Undvik absolut bilder i BMP-formatet som oftast tar minst tre gånger så stor plats som bilder i GIF eller JPEG. Sedan är de nästan bara windowsbaserade webläsare som klarar BMP-bilder.

Jag vill nu avsluta med att önska dig lycka till med din HTML-programmering. Jag hoppas att jag hjälpt dig en bra bit på väg mot skapandet av din alldeles egen hemsida.