Zetterström

Mord.net

Dan Buthler & Dag Öhrlund

Recenserad av Jonny Zetterström

Jag känner Dan Buthler personligen sedan ett par år tillbaka då vi hade kontor i samma lokal på Lidingö. Han var redan då en riktig idéspruta inom de flesta områden; men framförallt relaterat till möjligheterna med Internet. Bristande kontakt på senare år innebar att det var en ordentlig överraskning att springa på en smyglansering av hans debutroman på Bokia i Kista galleria. Jag var helt enkelt tvungen att köpa boken.

Mord.net är en fascinerande, världsomspännande och internetrelaterad thriller. Den påminner faktiskt emellanåt om Tom Clancys NetForce och har också fört tankarna till den första riktiga hackerfilmen: Wargames. Den här berättelsen är dock inte lika datorintensiv. Den är mer välbalanserad och intressant även för de som inte är jätteintresserade av teknik.

I korthet handlar romanen om en rysk gangster med politiska ambitioner och för all del en lagom portion storhetsvansinne. Med hjälp av Internet utövas utpressning genom så kallade DOS-attacker (Denial of Service) samtidigt som företaget Mord.net tar emot beställningar på likvidationer vilket leder till en mordvåg världen över.

Det förekommer många olika personligeheter i boken. En överraskande stor andel har någon form av sexuell störning - alltifrån pedofili till en kombination av förnedrings- och misshandelssex. Vid något tillfälle upplevde jag det lite jobbigt att hålla isär alla mindre viktiga bifigurer.

Det finns också en del detaljer avseende de ryska hackarnas preferenser rent datatekniskt som för all del är möjliga, men som inte stämmer in i den mall av "hackare" som finns i mitt huvud. Det är bara något jag noterat efter att ha haft bekantskaper i min ungdom som skrutit vitt och brett om eskapader på IRC eller kreditkortsbedrägerier. Att dessutom ha trillat in på flashback har också påverkat min bild av den genomsnittlige hackern. Men det är få detaljer som avviker och de är helt irrelevanta för boken eller dess handling.

Vissa karaktärer i boken har också fått väldigt stor del av sina politiska uppfattningar direkt från Buthler. Jag känner igen mycket av åsikterna från de otaliga luncher vi tillbringade på den trevliga restaurangen i Brevik under våren 2004.

Det är en välskriven, lättläst och spännande bok som varmt rekommenderas.