Zetterström

Onkel Toms Stuga

Harriet Beecher Stowe

Recenserad av Jonny Zetterström

Jag antar att det inte finns speciellt många böcker skrivna av en amerikansk författarinna, som samtidigt anses vara litterära klassiker. Men om man ska se till att "en klassiker är en bok som alla önskar att de läst men som ingen önskar läsa" som Mark Twain (tror jag) uttryckte sig, är denna bok ingen klassiker. För hela boken är så väldigt levande, berättelsen är inte bara spännande och fantastisk utan har också viss verklighetsbakgrund.

Boken, som i 1852 års originalutgåva i USA hette "Uncle Tom's Cabin", översattes redan samma år till svenska och fick då titeln "Onkel Toms stuga". Här nedan följer handlingen.

Berättelsen börjar sent en kall februaridag 1850 i en liten stad i Kentucky. Mr Shelby samtalar med en slavhandlare, eftersom han på grund av ekonomiska problem tvingas sälja två slavar till denne. En av de två slavarna är Tom, en äldre slav, vilken blivit kristen fyra år tidigare, och den andre är en liten pojke på fyra, fem år vid namn Harry.

Harry är son till Eliza och George, en slav från ett närliggande plantage, vilken varit uthyrd till en fabrik. Där uppfann han en maskin som effektiviserade arbetet, men det tyckte inte hans ägare om, hans slavar fick inte vara intelligentare än han själv, därför får George arbeta ute på fältet. Eftersom George inte gillar denna arbetsuppgift tänker han försöka rymma till Kanada. När han sedan tjänat ihop nog mycket pengar planerar han att köpa Eliza och sonen fria.

Eliza råkar dock höra männens planer och planerar att fly med sin son, innan slavhandlaren kommer tillbaka morgonen därpå för att hämta honom och Tom.

Och morgonen därpå, när slavhandlaren anländer, är både Eliza och lille Harry borta. Och tack vare de andra slavarna blir slavhandlaren försenad och kan inte ta upp jakten förrän på eftermiddagen.

Dagen efter ger sig slavahandlaren och Onkel Tom iväg efter det att han tagit adjö av mr Shelbys son, som lärt honom läsa, sin fru Chloe och barnen.

Efter en båtresa säljs Tom till mr St Clare, efter att ha blivit vän med hans lilla dotter Eva. Under den tid som Eva och mr St Clare fortfarande är i livet har Tom det bra på deras gård. Han blir betrodd med att ha hand om deras affärer. Men när de är döda säljs gården med slavar och Tom hamnar hos en elak plantageägare vid namn Legree.

Under tiden ger sig George Shelby iväg för att köpa tillbaka Tom, men när han slutligen lyckats spåra upp Tom avlider denne tillföljd av hårt arbete och misshandel på Legrees plantage.

På båten på vägen tillbaks träffar George madame de Thoux, som är syster till George Harris. De träffar också på Cassy, en slav som lyckats rymma från Legrees plantage och var Elizas mamma. Efter en lång resa anländer äntligen detta sällskap till Kanada. Där träffar de på George och Eliza Harris, som förutom Harry nu också har en flicka.

När George Shelby kommer hem har han tröttnat på allt slaveri och släpper samtliga slavar på egendomen fria.

Boken är väldigt enkelt, men ändå mycket vackert skriven. Det absolut vackraste är det sista kapitlet. Den här boken är bra, men även då författarinnan försöker vara objektiv märker man ändå hur vissa delar påverkats av dåtidens syn på negrer som en underlägsen ras. Slutligen tycker jag att det här en välskriven bok som på ett trovärdigt sätt beskriver det liv som slavarna i USA levde.