Zetterström

Silverbläsen

Sir Arthur Conan Doyle

Recenserad av Jonny Zetterström

I en av sina första böcker skildrade författaren sina upplevelser från Boerkriget, vilket han deltagit i som läkare. Han har också skrivit historiska romaner, men sin berömdhet har han uppnått genom att skapa prototypen för den moderna detektivromanen och världens troligtvis mest kända uppdiktade detektiv, Sherlock Holmes.

Om man inte tidigare har läst om Sherlock blir man troligtvis förvånad då man märker att han missbrukar opium, röker pipa och spelar fiol. Piprökens omfång är oftast inte ens någorlunda normal, vid tillfällen sitter han en hel dag i ett rum och röker, vilket resulterar i att han knappt kan se handen framför sig.

För att gå in på den aktuella berättelsen så är Silverbläsen en av världens snabbaste kapplöpningshästar. Den är storfavorit i nästa veckas lopp och skulle troligtvis ha vunnit. Men så hände det: Silverbläsen försvinner, vakten drogas och tränaren hittas död. Då kallar man in den lokala polisen och naturligtvis mästerdetektiven Sherlock Holmes. När denne man undersöker platsen där tränaren hittats finner han ett stearinljus. Han får också reda på att tränaren hade ett skärsår på benet som kan ha orsakats av den blodiga kniv som tränaren höll i handen. Sherlocks vän, dr Watson (som för övrigt är historiens berättare), upplyser om att kniven är en operationskniv, avsedd för operationer i ögat. När de fått reda på lite fler detaljer åker de hem.

Dagen efter kommer mästerdetektiven tillbaka och avslöjar allt. (Om du vill läsa boken bör du nu sluta läsa recensionen). Tränaren skulle skära Silverbläsen i foten, så att den häst han satsat pengar på skulle vinna. Tränaren behövde pengarna för att betala ett dyrbart dubbelliv. Olyckligtvis kände hästen på sig vad som skulle hända och sparkade ihjäl tränaren. Hästen sprang sedan i väg och grannen hittade den. Grannen målade över den vita fläcken och skötte om hästen.

Det hela slutar med att Silverbläsen ställer upp i loppet under rätt nummer och vinner. Sedan tvättar Sherlock Holmes bort färgen och avslöjar på detta vis att det är Silverbläsen. Ägaren får sin häst tillbaka.

Det är inte svårt att förstå vad som gjort den här serien av böcker så framgångsrik. Böckerna innehåller både spänning och mystik. Ska man hitta någon nackdel i sättet historien framförs på så är det är väldigt sakligt och blir nästan trist på sina ställen. Kanske skulle böckerna vara ännu bättre om människorna i dem gjordes mer levande och om man lade in mer känslor i boken.

Har man inte läst någon Sherlock Holmes bok, så bör man faktiskt göra det. De flesta berättelserna är bara korta noveller som man läser ut på en timme.